Overheidskorting bij een Doornbos e-Scooter; minimaal 30% 

Als u als ondernemer een elektrische scooter aanschaft, zijn er een aantal aantrekkelijke fiscale regelingen waar u gebruik van kunt maken. Een scooter van € 3.000 kost u door het belastingvoordeel ruim 30% minder nl. € 2.032,-.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) 

Voor een elektrische snor- of bromfietsen met een prijs van € 2.500 of meer geldt dat u 13,5% van de helft van de aanschafprijs extra mag aftrekken van uw winst. Hierdoor betaalt u minder belasting over uw winst. 

Willekeurige afschrijving (Vamil) 

De elektrische scooter komt voor de helft ook in aanmerking voor willekeurige afschrijving. Dit houdt in dat 75% van de helft van de aanschafprijs direct kan worden afgeschreven en ten laste van de winst mag worden gebracht. Hierdoor is uw fiscale winst in het jaar van aanschaf lager en bent u minder belasting verschuldigd. De resterende waarde moet over de resterende afschrijvingstermijnen worden afgeschreven. 

 

Om gebruik te kunnen maken van de MIA en de Vamil moet u uw investering binnen drie maanden aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Heeft u het voornemen om een elektrische snor- of bromfiets of scooter aan te schaffen? Wij kunnen de aanmelding voor u verzorgen. 

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) 

Naast de MIA en de Vamil bestaat ook nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is ook van toepassing op de aanschaf van een elektrische scooter. Het bedrag van de aftrek is afhankelijk van het totaal aantal investeringen in een jaar en bedraagt maximaal 28% van het investeringsbedrag. De KIA hoeft u niet aan te melden bij RvO. 

 

Rekenvoorbeeld: 
Stel u koopt een elektrische scooter van € 3.000 (excl. btw). U heeft dan de volgende extra aftrekposten: 

  • MIA:     50% van € 3.000 x 13,5%    = €  202,50 

  • Vamil:  50% van €3.000 x 75%        = €1.125,00 

  • KIA:      €3.000 x 28%                         = €  840,00 

Dat bij elkaar opgeteld een aftrekpost van  € 2.167,50

Door deze aftrekpost betaalt u minder belastingheffing. De hoogte van het voordeel is afhankelijk van of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of u een onderneming heeft in een bv en het geldende belastingtarief. Stel dat u ondernemer bent in de inkomstenbelasting en uw inkomen zit in het hoogste tarief, dan betaalt u door deze extra aftrekpost € 968 minder aan inkomstenbelasting over uw winst uit onderneming.

Bijtelling 

Voor de scooter van de zaak geldt geen bijtelling gekoppeld aan de cataloguswaarde. Dit is iets dat alleen bij een (bestel)auto van de zaak speelt. De bijtelling voor de scooter bepaalt u op basis van de gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kilometerprijs van de motor. 

De kilometerprijs stelt u vast door alle kosten van de scooter in een volledig kalenderjaar bij elkaar te tellen en te delen door het aantal kilometers. Denk daarbij aan kosten van onderhoud, energieverbruik, verzekering en afschrijving. 

Gemeentelijke subsidies 

Naast de fiscale subsidieregelingen kunnen ondernemers bij een aantal Nederlandse gemeenten een subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een elektrische scooter. Zo hopen de gemeenten het milieu in de stad te verbeteren. Binnenkort vindt u hier de actuele lijst met gemeentes.  

Voor al uw vragen belt u 085 - 0470 789 of mailt u info@doornbosscooters.nl. Ook kunt u ons via de live chat bereiken. 

© 2019 Doornbos. Alle rechten voorbehouden. Bekijk onze algemene voorwaarden & herroepingsrecht. 

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon